Over ons

Over ons:

Leglust Groot en Klein, Receptaculum, Stabulum en Abulum.

Vlakbij de Kattenplas en verscholen tussen de duinen van Ameland met het grootste bosgebied van dit eiland lagen deze huisjes. Zij waren een afspiegeling van de oorspronkelijke Amelander vakantie verblijven die veelal bestonden uit verbouwde schuren en kippenhokken. Deze huisjes die verdeeld zijn over een groot natuurterrein van 4.300 m² voldeden in die tijd aan de toen geldende normen om zorgeloos vakantie te vieren.

Begin jaren ’60, toen Ameland in trek kwam als vakantie eiland, vatte de toenmalige bewoner Foppe Kiewiet het plan op om ook maar eens een wat extra bijverdienste te genereren zoals meerdere eilanders dat al deden. Hij toverde op zijn terrein het bestaande kippenhok om tot een voor die tijd comfortabel vakantiehuisje met de toepasselijke naam Leglust.

Later kwamen daar de andere huisjes bij met wel zeer bijzondere namen die hun oorsprong vonden in een advies van mijnheer pastoor die een vriend was van Foppe Kiewiet.

Zoals bijna ieder vakantieverblijf waren al die bouwsels min of meer illegaal en als je zou adverteren met bijvoorbeeld de naam Duinzicht of Bosrand, dan zou dat de aandacht kunnen trekken van opsporingsbeambten. De pastoor adviseerde Foppe toen om Latijnse namen te gebruiken die niet direct gelinkt zouden kunnen worden aan een vakantiehuisje.

In 1979 werd de recreatie overgedragen aan dhr. A. de Vries die het op zijn beurt weer heeft verkocht aan ons in 2013.

Alles wat er stond was nog steeds niet legaal en had de status van gedoogd. Wij zaten echter niet stil en er werd flink onderhandeld en gelobbyd op het gemeentehuis bij B. & W., de raadsleden en ambtenaren om de huisjes een  permanente bestemming te geven.

Een nieuw bestemmingsplan kwam in beeld en onze inspanningen wierpen hun vruchten af.

In 2015 werden wij beloond door ons een officiële vergunning te verlenen met een permanente bestemming voor de recreatieverblijven.

Het heeft nog enige tijd gevergd om de plannen te verwezenlijken en vorm te geven maar nu is het dan eindelijk zover. De boel is gesloopt en er komen vijf ruime 4-persoons bungalows.

Wij hebben gekozen voor deze opzet met 4-persoons accommodaties omdat naar ons idee er dan geen “overbevolking” ontstaat die de rust van de omgeving zou kunnen aantasten.

Niemand zit te wachten op 6- of 8-persoons verblijven met alle overlast van dien.

Op het terrein blijft alles hetzelfde. Er worden geen ingewikkelde veranderingen aangebracht en de infrastructuur blijft bestaan zoals die nu is. De auto’s behouden hun royale parkeerplekken en voor de elektrische fietsen hebben wij een overdekte stalling met oplaadpunten voor de accu’s.

Voor de gasten die al jaren op deze plek komen om vakantie te vieren zal het thuiskomen in een vertrouwde omgeving een blijvende ervaring en een veilig gevoel betekenen.

Oude situatie Nesserduinen

De vlakte van Polet

Nesserduinen Google Maps

Nieuwe situatie Nesserduinen